Skip to Main Content

E-aineistot

Mitä e-aineistot ovat?

E-aineistot ovat kirjaston hankkimia lisensoituja palveluita. E-aineistoja ovat hakupalvelut ja tietokannat, joiden avulla voidaan löytää viitteitä sekä kokonaisia artikkeleita eri aiheista. E-aineisto-listauksessa on mukana myös portaaleja, standardeja, hakuteoksia ja sanakirjoja.

E-aineistot ovat pääsääntöisesti maksullisia palveluja, jotka kirjasto on hankkinut asiakkaiden käyttöön. Niiden käyttö on rajattu koskemaan ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja henkilöstöä sekä kirjaston paikallisasiakkaita. Melinda toimii vapaasti verkossa, mutta se saattaa sisältää linkkejä lisensoituihin aineistoihin.

Viitetietokannat sisältävät lyhyet tiedot artikkelista tai kirjasta. Itse aineisto on hankittava käyttöön muulla tavoin.

E-lehdet ovat verkossa luettavia lehtiä ja lehtiartikkeleita. Artikkeleita haetaan hakupalveluiden avulla. Hakupalveluissa on myös mahdollisuus selata yksittäisten lehtien numeroita. E-lehtipalveluita ovat mm. Abi Inform, Academic Search Elite, Emerald, Sage Premier ja Science Direct.

Suomenkielisiä e-kirjoja voi lukea esimerkiksi Ellibsin ja Alma Talent Verkkokirjahyllyn kautta. Englanninkielisten e-kirjojen kokoelma Ebook Central sisältää tuhansia e-kirjoja eri aloilta. Englanninkielisiä e-kirjoja löytyy myös VLeBooksin kautta.

E-aineiston hankinta

Centria-kirjastoon hankitaan aineistoa kirjaston budjetissa määriteltyjen määrärahojen puitteissa. Ja erityisesti elektronisen aineiston käyttöä pyritään lisäämään.

Centria-kirjasto ostaa e-kirjoja sekä isoina tietokantapaketteina että yksittäisinä kappaleina. Osaa kirjoista voi lukea monta käyttäjää yhtä aikaa, osa taas on vain yhden käyttäjän luettavissa kerrallaan. Joihinkin lainassa oleviin e-kirjoihin voi halutessaan tehdä varauksen.

Centria-kirjasto ei pysty hankkimaan jokaiselle opiskelijalle omaa e-kirjaa. Jos e-kirja ei ole käytettävissä ja sen fyysinenkin painos on lainassa, opiskelijan on aina mahdollista ostaa itselleen oma kirja.