Suomenkielisten hakusanojen valinnassa kannattaa käyttää apuna esimerkiksi YSOa, Yleistä suomalaista ontologiaa. Palvelu on tarkoitettu käytettäväksi kirjojen, artikkeleiden, elektronisen aineiston ja muiden aineistojen kuvailussa käytettyjen asiasanojen hakuun.
Englanninkielisissä hakupalveluissa on usein sisäänrakennettu sanasto. Tutustu palvelukohtaisiin ohjeisiin. Käännösapua saat esimerkiksi Sanakirja.fi -sivustolta, joka on käytettävissä Centrian sisäverkossa ilman tunnistautumista osoitteessa https://www.sanakirja.fi. Sisäverkon ulkopuolelta palvelun saa käyttöön linkistä löytyvän ohjevideon avulla: video
Centria-Finna on Centria-kirjaston hakupalvelu, jossa voit:
Kirjaudu palveluun joko Haka-tunnuksillasi tai kirjastokortin numerolla. Haka-tunnuksilla (Centrian sähköpostiosoite) saat kaikki palvelut käyttöösi ja voit lukea lisensoituja e-aineistoja. Kirjastokortilla kirjautuessasi voit tehdä varauksia, uusia omia lainojasi sekä tallentaa viitteitä omalle tilillesi.
Haka-tunnuksella kirjautuessasi muista ensimmäisellä kerralla liittää kirjastokortti tiliisi. Tutustu ohjeeseen!
Jokaisella korkeakoululla on oma Finnansa aineistotietokantana. Lisäksi on olemassa vielä Finna.fi –tietokanta, jossa on mukana korkeakoulukirjastojen lisäksi yleisiä kirjastoja, museoita ja arkistoja. Finna.fi kerää yhteen kaikki erilliset finnat ja haravoi tietoa myös monista julkaisurekistereistä kuten Theseuksesta, jossa ovat ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut. Finnasta löydät kätevästi myös tutkimuksellista aineistoa.
Finna antaa hakutuloksen, jossa voi olla kirjoja, artikkeleita, opinnäytetöitä ja periaatteessa mitä tahansa, mistä voi olla hyötyä opinnäytetyötä tehdessä. Se näyttää myös saatavuustiedot laajasti, joten sen avulla näppärästi näkee, mistä joku aineisto löytyy. Finna haravoi ja esittää myös vapaasti verkosta löytyvää aineistoa.
Finnassa on myös Finnan avoimia oppimateriaaleja, joita voi kuka tahansa käyttää itseopiskelumateriaalina tai opetusmateriaalina. Niitä on kaikille koulutuksen asteille ja ne on jaettu Creative commons -lisensseillä.