Skip to Main Content

Tiedonhakuopas musiikin opiskelijoille

Asiasanat

Suomenkielisten hakusanojen valinnassa kannattaa käyttää apuna esimerkiksi Yleistä suomalaista ontologiaa YSOa. YSO löytyy laajasta suomalaisesta sanasto- ja ontologiapalvelusta Fintosta.

YSO on on kolmikielinen, etupäässä yleiskäsitteistä koostuva ontologia, joka on tarkoitettu käytettäväksi kirjojen, artikkeleiden, elektronisen aineiston ja muiden aineistojen tiedonhakuun. Sanasto auttaa tietojen tallentajia ja tiedonhakijoita käyttämään yhteistä kieltä. 

Centria-Finna

Centria-Finnassa voit etsiä kirjoja, tarkastella omia lainojasi ja uusia niitä, tehdä varauksia lainassa oleviin kirjoihin sekä tilata paikalla olevia kirjoja. Voit myös tallentaa tekemiäsi hakuja ja hakutuloksia ja tehdä omia suosikkilistoja vaikkapa opinnäytetyötä varten.  Centria-Finnan kautta voi hakea myös elektronisia artikkeleita tieteellisistä vertaisarvioidusta lehdistä. Osa lehditä tulee käyttöömme tietokantojen kautta ja osa on ns. Open Access -lehtiä eli avoimesti saatavilla olevia.

 

Finna.fi

Kuvituskuva

Finna.fi on arjen löytöretkiä, mahdollisuuksia oppimiseen ja lähteitä tutkimukseen. Hakupalvelu, josta löydät kiehtovia aineistoja arkistoilta, kirjastoilta, museoilta ja muilta toimijoilta. 

Jokaisella korkeakoululla on oma Finnansa aineistotietokantana. Lisäksi on olemassa vielä Finna.fi –tietokanta, jossa on mukana korkeakoulukirjastojen lisäksi yleisiä kirjastoja, museoita ja arkistoja. Finna.fi kerää yhteen kaikki erilliset finnat ja haravoi tietoa myös monista julkaisurekistereistä kuten Theseuksesta, jossa ovat ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut. Finnasta löydät kätevästi myös tutkimuksellista aineistoa.

Finna antaa hakutuloksen, jossa voi olla kirjoja, artikkeleita, opinnäytetöitä ja periaatteessa mitä tahansa, mistä voi olla hyötyä opinnäytetyötä tehdessä. Se näyttää myös saatavuustiedot laajasti, joten sen avulla näppärästi näkee, mistä joku aineisto löytyy.  Finna haravoi ja esittää myös vapaasti verkosta löytyvää aineistoa.

Finnassa on myös Finnan avoimia oppimateriaaleja, joita voi kuka tahansa käyttää itseopiskelumateriaalina tai opetusmateriaalina. Niitä on kaikille koulutuksen asteille ja ne on jaettu Creative commons -lisensseillä.

Hankintaehdotus

Etkö löytänyt etsimääsi kirjaa? Tee hankintaehdotus! Voit samalla myös tehdä varauksen, jolloin saat kirjan lainaan heti, kun se on kirjaston kokoelmassa.

Google Books

Google Book Search

Musiikin kirjallisuus painettuna ja sähköisenä

Kirjat muodostavat lehtiartikkelien ohella tiedonhaun peruspilarin. Kirjoja julkaistaan sekä painettuina sekä elektronisessa muodossa.

Kirjastoluetteloista, kuten Centria-Finnasta ja Finna.fi -palvelusta, voit painettujen kirjojen lisäksi löytää linkkejä vapaasti käytettäviin verkkokirjoihin, joita voi lukea erilaisilla päätelaitteilla, myös mobiililaitteilla.

Kirjasto on hankkinut useita maksullisia e-kirjapalveluja, joiden kautta löydät sekä kotimaisia että ulkomaisia e-kirjoja. Tutustu e-kirjapalveluihin e-kirjat-osiossa.

Osa e-kirjoista vaatii kirjautumisen ammattikorkeakoulun verkkoon. Opinnäytteet, väitöskirjat sekä erilaisten tutkimuslaitosten julkaisut ovat yleensä vapaasti verkossa käytettäviä, ns. Open access -julkaisuja.

Kysy kirjastostasi apua ja neuvoa, kun jokin askarruttaa!

Alma Talent Pro verkkokirjahylly

Alma Talent Pro verkkokirjahylly

Ebook Central

Ebook Central  sisältää englanninkielisiä e-kirjoja eri aihealueilta. Lukeminen ei vaadi erillistä lukuohjelmaa, mutta Ebrary-kirjan lataaminen tietokoneelle vaatii Adobe Digital Editions -lukuohjelman asentamisen. Yksittäisiä lukuja voi ladata PDF-muodossa. Lataamista varten voit luoda itsellesi ilmaisen käyttäjätilin (Sign In > Create new account).

Ebook Central -ohje

Ellibs

Ellibs  tarjoaa luettavaksi e-kirjoja eri aloilta. Kirjaudu palveluun Centria-ammattikorkeakoulun Haka-tunnuksilla. Vaatii Adobe Digital Editions -lukuohjelman asennuksen omalle työasemalle. Osan kirjoista voi lukea selaimessa ilman lukuohjelman lataamista. Saatavilla on myös sovellus mobiilikäyttöä varten. Kirjan laina-ajan voi valita itse kahdesta vaihtoehdosta. Kirjan voi halutessaan palauttaa käytön jälkeen. Ellibsissä on tarjolla myös muutamia e-äänikirjoja.

Ellibs-ohjeet

VLeBooks

 

 

 

VLeBooks on monialainen e-kirjapalvelu. Palvelusta löytyy mm. aiemmin Dawsonera-palvelussa olleet e-kirjat.

Ohjevideot löydät täältä!

Tutkimuskirjallisuutta Centria-kirjastossa

Loading ...