Skip to Main Content

Opiskelijan Opas

Kirjaston käyttösäännöt

Käyttösäännöt 1.8.2019 alkaen

Centria-ammattikorkeakoulun kirjasto on kaikille avoin kirjasto. Osa palveluista voidaan rajata Centria-ammattikorkeakoulun henkilöstön ja opiskelijoiden käyttöön. Kirjaston käyttö ja kirjojen lainaus on maksutonta. Kirjaston asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä ja muita aineiston käyttöön liittyviä sopimuksia.

Kirjastoaineistoa lainattaessa tarvitaan kirjastokortti. Kirjastokortin saa ilmoittamalla yhteystietonsa ja esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen. Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja asiakas on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Asiakas on velvollinen vaihtamaan kirjastokortille oletuskoodina asetetun PIN-koodin. Kortin katoamisesta sekä nimen- ja osoitteenmuutoksista tulee ilmoittaa kirjastoon.

Laina-aika on 28 vrk. Lainassa olevaa aineistoa voi uusia ja varata. Uusimismäärä on rajoitettu 20 kertaan.

Asiakas on velvollinen seuraamaan ja noudattamaan aineiston laina-aikaa. Kirjasto lähettää myöhästyneestä aineistosta muistutuksia asiakkaalle 3 vrk ennen eräpäivää, eräpäivänä sekä 7 ja 14 vrk kuluttua eräpäivästä. Kirjaston kiinniolopäiviä ei lasketa näihin päiviin. Muistutukset lähetetään pääsääntöisesti sähköpostitse. Kirjasto ei vastaa mahdollisista sähköpostin toimitushäiriöistä.

Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään myöhästymismaksu. Asiakas menettää lainausoikeutensa, mikäli lainoja toistuvista pyynnöistä huolimatta ei palauteta, tai jos velkasaldo ylittää määrätyn rajan. Myöhästymismaksuista kertynyt velkasaldo on maksettava kerralla pois. Asiakas korvaa vahingoittuneen tai kadonneen aineiston maksamalla aineiston hankintahinnan tai tuomalla uuden kappaleen lainaamaansa aineiston tilalle.

Kirjastossa on käytössä varatun aineiston itsepalvelunouto. Varauksissa on näkyvissä varaajan kirjastokortin numero. Noutamatta jääneistä varauksista peritään hinnaston mukainen maksu.

Kirjastoyksiköt välittävät lainoja toisista Centria-ammattikorkeakoulun kirjastoyksiköistä maksutta Centria-ammattikorkeakoulun ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen tutkinto-opiskelijoille ja henkilöstölle. Mikäli haluttua aineistoa ei löydy Centria-ammattikorkeakoulun kirjastoyksiköistä, voidaan se välittää kaukopalveluna muista kirjastoista kaukopalvelusääntöjä sekä lainan antaneen kirjaston ehtoja noudattaen. Kaukopalvelusta peritään hinnaston mukainen maksu muilta kuin Centria-ammattikorkeakoulun ja Kokkolan yliopistokeskuksen tutkinto-opiskelijoilta ja henkilöstöltä. Noutamattomista kaukolainoista peritään hinnaston mukainen maksu.