Wihi on opinnäytetyöprojektien ohjaus- ja hallintajärjestelmä, joka toimii työkaluna opinnäytetyöprosessin eri vaiheissa. Opinnäytetyöhön liittyvä viestintä tapahtuu Wihi-järjestelmässä (opinnäytetyön välipalautukset, viestit, ulkopuolisen antama palaute, plagioinnin tunnistus ja arviointi). Wihi on tarkoitettu opiskelijoille, opinnäytetyön ohjaajille, tarkastajille ja koordinaattoreille.
Opinnäytetyö etenee Wihissä vaiheittain, ja kullekin vaiheelle on oma työtilansa. Etenet työssäsi vaiheesta toiseen. Kun yksi vaihe on suoritettu, avautuu Wihissä seuraavan vaiheen työtila.
Aihe-ehdotus
Aloita opinnäytetyösi aihe-ehdotuksella. Jos työn tekijöitä on useampi, yksi työn tekijöistä laatii aihe-ehdotuksen ja kutsuu muut ryhmän jäsenet mukaan. Jokaisen opiskelijan tulee vahvistaa osallistumisensa. Tämän jälkeen aihe-ehdotus lähtee koulutuksen koordinaattorille hyväksyttäväksi. Koordinaattori voi pyytää ehdotukseen tarkennuksia ennen sen hyväksymistä.
Aikataulu ja tehtävät
Aihe-ehdotuksen hyväksynnän jälkeen siirryt suunnittelemaan alustavan aikataulun opinnäytetyösi eri vaiheille. Voit myös tallentaa itsellesi opinnäytetyöhösi liittyviä tehtäviä. Voit asettaa tehtäviä lisää myöhemmin tai muokata näitä sitä mukaa kun työsi etenee.
Opinnäytetyö 1/3
Edistät työtäsi ohjaajan palautteen mukaisesti. Lähetät työstäsi tarvittavia välipalautuksia ja viestit ohjaajasi kanssa. Vaiheen hyväksytty suorittaminen tuottaa Peppiin opintosuorituksen opinnäytetyön ensimmäisestä opintojaksosta Opinnäytetyö, suunnittelu (AMK-töissä 5 op, YAMKtöissä 10 op) arvosanalla hyväksytty.
Opinnäytetyö 2/3
Edistät työtäsi ohjaajan palautteen mukaisesti. Lähetät työstäsi tarvittavia välipalautuksia ja viestit ohjaajasi kanssa. Tämä vaihe sisältää myös työsi kieliasuun liittyvää tekstinohjausta. Työsi ohjaaja antaa tästä lisätietoja.
Vaiheen hyväksytty suorittaminen tuottaa Peppiin opintosuorituksen opinnäytetyön toisesta opintojaksosta Opinnäytetyö, toteutus (AMK-töissä 5 op, YAMK-töissä 10 op) arvosanalla hyväksytty.
Opinnäytetyö 3/3
Teet opinnäytetyösi valmiiksi ohjaajan antaman palautteen perusteella. Laadit työllesi suomenkielisen tiivistelmän ja englanninkielisen abstraktin. Abstraktin tarkistat MOT proofing ohjelmalla ja lähetät sen tarkistettavaksi ohjaajan antamien ohjeiden mukaisesti. Lähetät työsi kieliasun arviointiin ohjaajan antamien ohjeiden mukaisesti.
HUOM! Sinun tulee lähettää työ kieliasun tarkistukseen viimeistään 4 viikkoa ennen toivomaasi arviointipäivää.
Asetat työsi plagioinnin tarkistukseen.
Kirjoitat kypsyysnäytteen ohjaajan antamien ohjeiden mukaisesti
Opinnäytetyön arviointi
Julkaiset työsi Theseuksessa joko julkisessa tai käyttörajatussa kokoelmassa. Tallennat työllesi Theseus-linkin eli opinnäytetyön pysyvän URN-osoitteen.
Kun työsi on arvioitu, pääset tutustumaan arviointilausuntoon Wihissä.
Viimeisen vaiheen hyväksytty suorittaminen tuottaa Peppiin opintosuorituksen opinnäytetyön viimeisestä opintojaksosta Opinnäytetyö, raportointi ja viimeistely (AMK-töissä 5 op, YAMK-töissä 10 op) numeerisella arvosanalla. Samalla aiemmista opintojaksoista annetut hyväksytyt arvosanat päivittyvät numeeriseen arvosanaan. Lisäksi Peppiin siirtyy tieto opinnäytetyösi nimestä.
Opinnäytetyön opintojaksot Pepissä
Opinnäytetyö koostuu kolmesta opintojaksosta, joiden laajuus ammattikorkeakoulututkinnossa on 5 op ja ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa 10 op.
Opintojaksot:
Opinnäytetyö, suunnittelu
Wihissä vaiheet:
Opinnäytetyö, toteutus
Wihissä vaihe:
Opinnäytetyö, raportointi ja viimeistely
Wihissä vaihe:
Kirjaudu Wihiin Centrian käyttäjätunnuksellasi osoitteessa https://centria.wihi.fi/
Jos sinulla on useampi opiskeluoikeus, valitse oikea kohdasta Opiskeluoikeudet (yllä olevassa kuvassa opiskelijalla on vain yksi opiskeluoikeus: 22029915 – Tradenomi (AMK), liiketalous (LIP)
Kullakin opinnäytetyön vaiheella on oma työtilansa, joka sisältää kommunikointiin tarkoitetut työkalut. Kunkin vaiheen hyväksytty suorittaminen avaa seuraavan vaiheen. Oikealla näkyvät opiskelijan itselleen asettamat tehtävät sekä opinnäytetyön tiedot, sidosryhmien lausunnot ja opinnäytetyön ohjausta koskevat tiedot.
Opiskelija ja ohjaaja voivat kussakin Wihin opinnäytetyövaiheen työtilassa lähettää viestejä ja tiedostoja. Tarvittaessa voidaan ottaa käyttöön luottamuksellisten tiedostojen lähetys. Opinnäytetyön viimeiseen vaiheeseen sisältyy lisäksi plagioinnin tarkistus.
|
Tiedostot: Opiskelija ja ohjaaja voivat lähettää kussakin Lisätyistä tiedostoista ja viesteistä tulee Erikseen on mahdollista ottaa käyttöön |
![]() |
Tehtävät: Opiskelijan on mahdollista asettaa itselleen tehtäviä.
|
![]() |
Tiedot > Opinnäytetyön tiedot: Opinnäytetyötä koskevat tiedot tulevat opiskelijan laatimasta Opiskelija voi muokata opinnäytetyötään koskevia |
![]() |
Tiedot > Sidosryhmien lausunnot: Sidosryhmän lausunnoista löytyvät palautteet, Lausunto edellyttää, että opiskelija on lähettänyt |
|
Voit lähettää viestin ohjaajallesi
Ohjaaja saa tästä automaattisen Saat sähköpostiisi automaattisia ilmoitusviestejä, kun:
Automaattiset viestit tulevat osoitteesta |
![]() |
Voit ladata tiedoston ja lähettää sen Valitse Lataa tiedosto. |
![]() |
Valitse tiedosto(t) ja lähetä. Ohjaaja saa automaattisen viestin lähettämästäsi tiedostosta. |
Kirjoita aina tiedoston lähettämisen yhteydessä ohjaajalle viesti, jossa kerrot tarkemmin lähettämästäsi tiedoston sisällöstä ja opinnäytetyösi tilasta.
Ohjaaja voi lähettää vastaavasti sinulle tiedoston, johon on tehnyt omia huomioita. Saat tästä automaattisen viestin sähköpostiisi.
Jos työssäsi käsitellään luottamuksellista (esim. yrityksen arkaluontoista) dataa, voit pyytää ohjaajasi avaamaan luottamuksellisen tilan dokumenttien palauttamista varten. Ohjaajasi osaa neuvoa, onko tällaiselle alueelle tarvetta vai ei.
Luottamukselliset dokumentit näkyvät vain työtäsi ohjaaville, opinnäytetyön opiskelijajäsenille ja 2. tarkastajalle (=kieliasun tarkastaja).
Luottamuksellisille tiedostoille on oma tila. Tiedostojen lataaminen tapahtuu samaan tapaan kuin muidenkin tiedostojen lataaminen. Ole tarkka, että lisäät luottamuksellista aineistoa sisältävän tiedoston oikeaan tilaan.
Voit lisätä itsellesi kuhunkin vaiheeseen tehtäviä. Tehtävät auttavat sinua asettamaan välietappeja työskentelyllesi, joten näiden käyttäminen on suotavaa.
![]() |
Valitse Luo tehtävä (Tehtävät ovat sivun oikealla puolella). |
![]() |
Kirjoita avautuvaan tekstilaatikkoon tehtävän nimi, kuvaus sekä suunniteltu aikataulu ja valitse Lähetä. Tehtävä tallentuu tehtävien listaukseesi. |
![]() |
Voit muokata jo tallentamiasi tehtäviä (nimi, kuvaus, aikataulu) tai poistaa tehtävän kokonaan. Voit myös päivittää tietoa tehtävän edistymisestä (ei aloitettu, aloitettu, valmis). |
Tähän on listattu muutamia esimerkkejä tehtävistä, joista saattaisi olla sinulle hyötyä. Voit lisätä tehtäviä sen mukaan, miten työsi etenee ja minkälaisia työvaiheita on tiedossa.
Voit käyttää tätä toimintoa aina kun haluat lähettää opinnäytetyön kommentoitavaksi jollekin muulle kuin ohjaajallesi:
![]() |
Lisää ensin tiedosto tai valitse jo joku Wihissä olemassa olevista tiedoista. Lähetä kommentoitavaksi ulkopuoliselle -painike tulee näkyville. |
![]() |
Kirjoita tekstilaatikkoon viestiotsikko, viestin ja vastaanottajan sähköpostiosoite. Lähetä. Vastaanottaja saa automaattisen viestin, joka sisältää linkin lähettämääsi aineistoon. Linkki on voimassa 28 vrk. |
Muista seurata saamiasi lausuntoja Wihissä. Näistä ei tule automaattista sähköpostia.
Valmiin opinnäytetyön lähettäminen plagioinnintunnistukseen ja arvioitavaksi
Tässä vaiheessa työsi tarkastetaan plagioinnin osalta. Lataa tiedosto pdf-muodossa ja lähetä se Wihissä tarkistettavaksi Turnitin -plagioinnintarkistusohjelmaan.
Valitse kohdasta Plagioinnin tarkastus -> Lataa tiedosto. Tämän jälkeen valitse tiedosto, jonka lähetät tarkistettavaksi. Tiedoston tulee olla pdf-muodossa (liitteineen yksi tiedosto). Ole huolellinen, että valitset oikean tiedoston.
Sinun tulee hyväksyä Turnitinin EULA-lisenssisopimus. Lopuksi paina Lähetä. Työ siirtyy saman tien tarkistussovellukseen. Onnistuneen latauksen jälkeen plagioinnin tarkastuksen tila on 'analysoitavana'.
Ohjaaja saa automaattisen viestin plagioinnin tarkistuksen tuloksesta.
Kun työ on käynyt analyysin läpi, tilatiedoksi muuttuu analysoitu. Jää odottamaan ohjaajan palautetta.
HUOM! Kun ohjaaja on arvioinut opinnäytetyösi, työlle tallentamasi nimi ja tämän käännös Wihissä tulevat opintosuorituksiisi ja lopulta todistuksellesi. Tietojen oikeellisuus on opiskelijan vastuulla.
Valmiudet on vapaaehtoinen kenttä. Aihe-ehdotuksesi hyväksymisprosessin kannalta on toivottavaa, että tallennat tähän jotain taustatietoja.
Sitoutuminen hyvän tieteellisen käytännön noudattamiseen on pakollista. Tarkemmin ohjeisiin voit tutustua Centrian opinnäytetyöohjeessa kohdassa Opinnäytetyön eettiset ohjeet tai TENKin sivuilla osoiteessa https://tenk.fi/sites/default/files/2023-03/HTK-ohje_2023.pdf .
Lopuksi lähetä aihe-ehdotus. Voit myös tehdä aihe-ehdotusta vähitellen, jolloin tallennat aihe-ehdotuksen luonnoksena ennen kuin lähetät sen eteenpäin. Aihe-ehdotuksen peruuttaminen poistaa luonnoksen.
Kun olet lähettänyt aihe-ehdotuksen, sinulle avautuu Wihissä ensimmäinen työtila: Aihe-ehdotus. Näet tästä, että aihe-ehdotus on lähetetty koordinaattorin hyväksyttäväksi.
HUOM! Jos opinnäytetyöllä on useampi tekijä, tulee jokaisen opiskelijan hyväksyä aihe-ehdotus ennen kuin koordinaattorin on mahdollista tehdä hyväksyntä.
Koordinaattori voi pyytää sinulta tarkennuksia lähettämääsi aihe-ehdotukseen. Koordinaattorin Wihiin tallentamista viesteistä saat automaattisen sähköpostin. Kun koordinaattori on hyväksynyt aihe-ehdotuksesi ja työllesi on nimetty ohjaaja, saat tästä automaattisen sähköpostiviestin.
Kun aihe-ehdotus on hyväksytty, Wihissä avautuu opinnäytetyön seuraava työtila: Aikataulu ja tehtävät.
Tee tässä vaiheessa alustava tavoiteaikataulu opinnäytetyösi eri vaiheille (aikataulu ja tehtävät, vaihe 1-3). Mieti, mikä on tavoitteesi työn valmistumisajankohdasta. Työn on oltava valmiina arvioitavaksi viimeistään neljä viikkoa ennen toivottua arviointipäivää. Suunnittele edeltävien vaiheiden alustavat määräajat.
Kun aikataulu ja tehtävät on hyväksytty, siirryt vaiheeseen 1/3.
Työstä opinnäytetyötäsi ohjaajan palautteen perusteella. Voit tarvittaessa päivittää tämän tai tulevien vaiheiden tavoiteaikataulua sekä tarkistaa itsellesi asettamia tehtäviä. Voit luoda uusia tehtäviä tai päivittää aiemmin luomiesi tehtävien tilannetietoa.
Lähetä ohjaajalle versio työstäsi liitetiedostona ja kirjoita tähän liittyvä viesti. Saamasi palautteen mukaisesti voit palauttaa työtäsi kommentoitavaksi useamman kerran. Voit myös lähettää viestiä ohjaajallesi tarpeen mukaan.
Kun ohjaajasi on hyväksynyt vaiheen opinnäytetyö 1/3, muuttuu vaiheen status tilaan 1/3 opinnäytetyöstä tehty. HOPSiisi Pepissä tulee näkyville ensimmäinen suoritus: Opinnäytetyön suunnitteluvaihe (AMK-töissä 5 op ja YAMK-töissä 10 op) ja arvioinniksi S (suoritettu).
Kun opinnäytetyöstä on hyväksytty vaihe 1/3, jatkat työskentelyä vaiheessa 2/3 ohjaajan kanssa kommunikoiden. Tämä vaihe sisältää myös tekstin ohjausta. Siihen liittyy OPINNÄYTETYÖ niminen materiaali itslearning-työtilassa, joka on kaikkien käytettävissä. Lähetät työstäsi tekstikatkelman kielen tarkastajalle, jolta saat palautteen ja tarvittavat jatko-ohjeet kirjoittamiseen liittyvän tuen saamiseksi. Kun ohjaajasi on hyväksynyt vaiheen 2/3, muuttuu vaiheen status tilaan 2/3 opinnäytetyöstä tehty.
HOPSiisi Pepissä tulee näkyville seuraava suoritus: Opinnäytetyö, toteutus (AMK-töissä 5 op ja YAMK-töissä 10 op) ja arvioinniksi S (suoritettu). Kun opinnäytetyöstä on hyväksytty vaihe 2/3, jatkat työskentelyä vaiheessa 3/3 ohjaajan kanssa kommunikoiden.
Tarkista viimeistään tässä vaiheessa, että työn nimi on oikea (myös käännös). Päivitä tarvittaessa opinnäytetyön nimi.
Avaa opinnäytetyön tiedot (Wihi-näkymässä oikealla). Tämä jälkeen valitse Muokkaa.
Päivitä opinnäytetyön nimi (fi, en).
Opinnäytetyön englanninkielinen abstrakti
Lähetä työsi englanninkielinen abstrakti tarkistettavaksi. Varmista työsi ohjaajalta, kenelle abstrakti tulee lähettää. Käytä tässä Lähetä kommentoitavaksi ulkopuoliselle -toimintoa. Kun olet lisännyt tiedoston, valitse lähetä kommentoitavaksi (kuvattu tarkemmin kohdassa Tiedostojen lähettäminen muille).
Kieliasun arviointi
Lähetä työsi kieliasun tarkistukseen. Käytä tässä Lähetä kommentoitavaksi ulkopuoliselle -toimintoa. Kun olet lisännyt tiedoston, valitse lähetä kommentoitavaksi (kuvattu tarkemmin kohdassa Tiedostojenn lähettäminen muillej).
Opinnäytetyösi kieliasun arvioi työllesi nimetty 2. tarkastaja (tiedot Opinnäytetyön Ohjaus-tiedoissa). Työn arviointiin tulee varata vähintään neljä viikkoa. Huomioi loma-aikojen vaikutus käytössä olevaan arviointiaikaan. Jos et ole saanut valmiiksi lopullista versiota, lähetä tässä vaiheessa työstäsi viimeisin versio, jotta kieliasun arviointia on mahdollista alkaa tehdä. Varmista ohjaajaltasi oikea ajankohta työsi kieliasun arviointiin lähettämisestä.
Toimeksiantajan lausunto
Jos työlläsi on toimeksiantaja, voit lähettää työsi kommentoitavaksi. Muista varata tähän riittävästi aikaa. Lisäämäsi tiedosto välittyy sähköpostitse työsi toimeksiantajan yhteyshenkilön sähköpostiin. Viestin sisältämä linkki on voimassa 28 vrk. Kun olet lisännyt tiedoston, valitse lähetä kommentoitavaksi ulkopuoliselle (kuvattu tarkemmin kohdassa Tiedostojen lähettäminen muille).