Suomenkielisten hakusanojen valinnassa kannattaa käyttää apuna esimerkiksi YSOa, Yleistä suomalaista ontologiaa. Palvelu on tarkoitettu käytettäväksi kirjojen, artikkeleiden, elektronisen aineiston ja muiden aineistojen kuvailussa käytettyjen asiasanojen hakuun.
Englanninkielisissä hakupalveluissa on usein sisäänrakennettu sanasto. Tutustu palvelukohtaisiin ohjeisiin. Käännösapua saat esimerkiksi Sanakirja.fi -sivustolta, joka on käytettävissä Centrian sisäverkossa ilman tunnistautumista osoitteessa https://www.sanakirja.fi. Sisäverkon ulkopuolelta palvelun saa käyttöön linkistä löytyvän ohjevideon avulla: video
Centria-Finna on Centria-kirjaston hakupalvelu, jossa voit:
Kirjaudu palveluun joko Haka-tunnuksillasi tai kirjastokortin numerolla. Haka-tunnuksilla (Centrian sähköpostiosoite) saat kaikki palvelut käyttöösi ja voit lukea lisensoituja e-aineistoja. Kirjastokortilla kirjautuessasi voit tehdä varauksia, uusia omia lainojasi sekä tallentaa viitteitä omalle tilillesi.
Haka-tunnuksella kirjautuessasi muista ensimmäisellä kerralla liittää kirjastokortti tiliisi. Tutustu ohjeeseen!
Jokaisella korkeakoululla on oma Finnansa aineistotietokantana. Lisäksi on olemassa vielä Finna.fi –tietokanta, jossa on mukana korkeakoulukirjastojen lisäksi yleisiä kirjastoja, museoita ja arkistoja. Finna.fi kerää yhteen kaikki erilliset finnat ja haravoi tietoa myös monista julkaisurekistereistä kuten Theseuksesta, jossa ovat ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut. Finnasta löydät kätevästi myös tutkimuksellista aineistoa.
Finna antaa hakutuloksen, jossa voi olla kirjoja, artikkeleita, opinnäytetöitä ja periaatteessa mitä tahansa, mistä voi olla hyötyä opinnäytetyötä tehdessä. Se näyttää myös saatavuustiedot laajasti, joten sen avulla näppärästi näkee, mistä joku aineisto löytyy. Finna haravoi ja esittää myös vapaasti verkosta löytyvää aineistoa.
Finnassa on myös Finnan avoimia oppimateriaaleja, joita voi kuka tahansa käyttää itseopiskelumateriaalina tai opetusmateriaalina. Niitä on kaikille koulutuksen asteille ja ne on jaettu Creative commons -lisensseillä.
Kirjat muodostavat artikkelien ohella tiedonhaun peruspilarin.
Kirjoja julkaistaan sekä painettuina sekä elektronisessa muodossa.
Kirjastoluetteloista, kuten Centria-Finnasta ja Finna.fi -sivulta, voit painettujen kirjojen lisäksi löytää linkkejä vapaasti käytettäviin verkkokirjoihin, joita voi lukea vaikkapa mobiililaitteilla.
Kirjasto tarjoaa myös runsaasti e-kirjapalveluja, joiden kautta löydät sekä kotimaisia että ulkomaisia e-kirjoja. Tutustu Centria-kirjaston tarjoamiin e-kirjapalveluihin ja palvelukohtaisiin ohjeisiin e-aineistot-oppaan avulla.
Osa e-kirjoista vaatii kirjautumisen ammattikorkeakoulun verkkoon. Opinnäytteet, väitöskirjat sekä erilaisten tutkimuslaitosten julkaisut ovat yleensä vapaasti verkossa käytettäviä, ns. Open access -julkaisuja.
E-kirjoja voi lukea erilaisilla päätelaitteilla. Osa palveluista vaatii erillisen lukuohjelman lataamisen työasemalle, osaa voi lukea suoraan selaimessa. Tutustu palvelukohtaisiin ohjeisiin.
Alma Talent Pro verkkokirjahylly
Ebook Central sisältää englanninkielisiä e-kirjoja eri aihealueilta. Lukeminen ei vaadi erillistä lukuohjelmaa, mutta Ebrary-kirjan lataaminen tietokoneelle vaatii Adobe Digital Editions -lukuohjelman asentamisen. Yksittäisiä lukuja voi ladata PDF-muodossa. Lataamista varten voit luoda itsellesi ilmaisen käyttäjätilin (Sign In > Create new account).
Ellibs tarjoaa luettavaksi e-kirjoja eri aloilta. Kirjaudu palveluun Centria-ammattikorkeakoulun Haka-tunnuksilla. Vaatii Adobe Digital Editions -lukuohjelman asennuksen omalle työasemalle. Osan kirjoista voi lukea selaimessa ilman lukuohjelman lataamista. Saatavilla on myös sovellus mobiilikäyttöä varten. Kirjan laina-ajan voi valita itse kahdesta vaihtoehdosta. Kirjan voi halutessaan palauttaa käytön jälkeen. Ellibsissä on tarjolla myös muutamia e-äänikirjoja.
Talentumin Verkkokirjahylly sisältää suomalaisia Talentumin kustantamia e-kirjoja erityisesti esimiestyön alueelta. Kirjat ovat käytettävissä suoraan selaimessa ilman erillisen lukuohjelman lataamista.
VLeBooks on monialainen e-kirjapalvelu. Palvelusta löytyy mm. aiemmin Dawsonera-palvelussa olleet e-kirjat.
Ohjevideot löydät täältä!