Skip to Main Content

Mendeley-opas

Viitteiden hallinta

Viitteiden järjestäminen

Mendeley järjestää viitteet automaattisesti kokoelmiin seuraavasti:

 • All References - Näyttää kaikki Mendeleyhin tuodot viitteet
 • Recently Added - Näyttää kirjastoosi lisätyt viitteet viimeisen 30 päivän aikana
 • Recently read - Näyttää viimeisen 30 päivän aikana avattujen PDF-tiedostojen viitteet
 • Favorites - Merkitse viittaus suosikiksi Tähti-kuvakkeesta lisätäksesi sen Suosikit -kokoelmaasi
 • My Publications - Tämä kokoelma näyttää julkaisut, jotka olet kirjoittanut ja lunastanut Scopus Author Profile -profiilin kautta
 • Trash - Näyttää kirjastosta poistetut viitteet

Voit luoda omia kansioita eri työprojekteja varten Collections-otsikon alle. Klikkaat vain ko. otsikon alla näkyvää New Collection -painiketta, jolloin voit kirjoittaa tyhjään kentttään kansion nimen. Viitteiden siirtäminen All References -kansiosta uuteen kansioon onnistuu kahdella tavalla. Joko raahaat viitteen haluamaasi kansioon tai valitset siirrettävät viitteet ja klikkaat alapalkista Organize > Move to Collection. Kummassakin  tapauksessa viite ei häviä kokonaan All References -kansiosta.


Viitteiden muokkaus

Kun tuot viitteitä Mendeleyhyn tarkista, että kaikki tarvittavat viitteen tiedot ovat siirtyneet oikein. Ohjelma ei välttämättä tunnista viitteen tietoja erityisesti PDF-muodossa tuoduista viitteistä. Jos havaitset virheitä viitteissä, toimi seuraavasti:

 1. Klikkaa muokattavaa viitettä, jolloin sen tiedot  avautuvat sivun oikeaan laitaan.
 2. Jos haluat muokata  viitteen jotakin kohtaa, valitse kyseinen tietokenttä hiirellä ja muuta tekstiä.

 

Viitteiden lukeminen ja merkintöjen tekeminen

Kun avaat viitteen artikkelin tai tallennetun PDF-tiedoston Mendeleyssä, voit lukemisen yhteydessä yliviivata tekstiä tai tehdä niihin muistiinpanoja. Lukunäkymässä on seuraavat toiminnot:

 • Select text  - Tätä työkalua käytetään tekstin valitsemiseen asiakirjasta tekstin kopiointia/liittämistä varten tai korostukseen
 • Highlight text / highlight rectangle - Tätä työkalua käytetään tekstin korostamiseen halutulla värillä
 • Sticky note - Tätä työkalua käytetään merkintöjen tekemiseen asiakirjassa
 • Color selection - Tätä valikkoa käytetään tekstin korostusvärin valitsemiseen
 • Fit to width  or height - Näitä painikkeita käytetään asiakirjan sovittamisessa käytettävissä olevaan leveyteen tai korkeuteen
 • Zoom in or out - Näitä painikkeita käytetään asiakirjan lähentämiseen tai loitontamiseen
   


 

Varsinaisen artikkelin oikealla puolella on paneeli, josta näkee artikkelin viitetiedot (Info), kaikki tehdyt merkinnät (Annotations) sekä muistikirjan (Notebook). Voit käyttää muistikirjaa esimerkiksi pidempien pohdintojen kirjoittamiseen artikkelin aihepiiriin liittyen. Voit aloittaa uuden merkinnän muistikirjaan klikkaamalla paneelin alaosasta New Page.

 

Viitteiden jakaminen muiden kanssa (Private Groups)

Voit jakaa Mendeleyssä viitteitä ja PDF-tiedostoja myös muiden kanssa, mikä on kätevää esimerkiksi samassa projektissa työskenneltäessä. Tarkemmat ohjeet viitteiden jakamiseen löydät täältä.