Skip to Main Content

Tiedonhakuopas sähkötekniikan opiskelijoille

Sähkö- ja telealan standarditietoutta Suomesta ja ulkomailta 

SFS-online  -palvelun kautta voit etsiä SFS-standardeja pdf-muodossa. Voit hakea julkaisua kirjoittamalla hakuruutuun standardin tunnuksen tai hakusanan. Haku kohdistuu Centria-ammattikorkeakoululle hankittuun kokoelmaan.

  

 

 

IEL  sisältää IEEE:n ja IET:n julkaisemien lehtien kokotekstiartikkelit, konferenssijulkaisut ja kaikki voimassa olevat IEEE:n standardit

ITU  eli   International Telecommunication Union  (Kansainvälinen televiestintäliitto) on YK:n alainen televiestintäverkkoja ja -palveluja kansainvälisesti koordinoiva järjestö. ITU:n päätehtäviä ovat standardointi, radiotaajuuksien jakaminen ja puhelinverkkojen yhteyskäytäntöjen organisointi maiden välillä siten, että ulkomaanpuhelut ovat mahdollisia.

ETSI  eli  European Telecommunications Standards Institute  on riippumaton, voittoa tavoittelematon eurooppalainen telealan standardisoimisjärjestö, joka tuottaa maailmanlaajuisesti sovellettavissa olevia standardeja tieto- ja viestintätekniikan alalta.

IEC  eli International Electrotechnical Commission on kansainvälinen sähköalan standardointiorganisaatio. Tunnetuimmat IEC-standardit liittyvät sähkölaitteiden liitäntöihin.

CENELEC  eli European Committee For Electrotechnical Standardization (Cenelec) on  eurooppalainen sähköalan standardisoimisjärjestö,  jonka tarkoituksena on luoda EU- ja EFTA-maiden sähköteollisuudelle yhtenäinen markkina-alue. Cenelec laatii Eurooppaan soveltuvat sähköalan EN-standardit,  HD-harmonisointiasiakirjat sekä muut vastaavat julkaisut.

SESKO on sähköteknisen alan kansallinen standardointijärjestö. SESKOn välityksellä suomalaiset teknologiaosaajat voivat olla mukana standardien laatimisessa.

Tarkempi ohjeistus standardien etsimiseen SFS Onlinen kautta

SFS Online on Suomen Standardisoimisliiton julkaisemien standardien kokoelma. Sieltä voit etsiä, tulostaa ja tallentaa itsellesi SFS:n standardeja. Opiskelijoiden tunnuksilla kirjautuessa standardien avaamiseen tarvitaan FileOpen -liitännäinen, jonka voi asentaa koneelle.

Kannattaa lukea tämä, jos standardin aukaisemisessa on ongelmia:

Kirjauduttaessa valitaan oma oppilaitos ja kirjaudutaan henkilökohtaisilla  HAKA-tunnuksilla. Opiskelijoiden tulee asentaa omalle koneelleen FileOpen -liitännäinen, jonka avulla Adobe reader osaa avata standardin opiskelijalle. Liitännäinen on ilmainen. SFS Onlinen etusivulla on latauslinkki.

 

HUOM!  Standardi tulee avata Adobe readeriin  - jos standardi yrittää avautua selaimeen niin ainakaan Chrome ei osaa niitä etäkäytössä avata vaan antaa virheilmoituksen. Ladatuista tiedostoista standardi aukeaa normaalisti.

 

Tallennettu pdf toimii yhden vuoden ajan. Standardin voi aina käydä lataamassa uudelleen palvelusta. Samalla tulee varmistettua, että käyttää aina uusinta versiota, koska SFS Onlineen standardit päivittyvät.