Skip to Main Content

E-aineisto-opas opettajille

E-kirjojen käyttö

E-kirjan käyttö perustuu kustantajan sallimiin lisensseihin ja käyttöoikeuksiin eli kirjasto ei voi niitä itse määrittää. Osaa kirjoista voi lukea monta käyttäjää yhtä aikaa, osa taas on vain yhden käyttäjän luettavissa kerrallaan. E-kirjojen laina-ajat myös vaihtelevat muutamasta tunnista useampaan päivään. E-kirjankin voi  lainaaja palauttaa lainoistaan ennen eräpäivää, eräpäivän jälkeen se häviää lainaajan käytöstä automaattisesti. Näin niitäkin e-kirjoja, joihin ei riitä lukuoikeuksia kaikille yhtä aikaa, voidaan käyttää vuorotellen. Joihinkin lainassa oleviin e-kirjoihin voi halutessaan tehdä myös varauksen.

Lähes kaikilta e-kirja-alustoilta kirjoja voi lukea nettiyhteydellä laitteen selaimella ilman erillisohjelmaa tai kirjautumista ko. palveluun

E-kirjoja voi myös lainata eli ladata eli siirtää omalle kannettavalle tietokoneelle, tabletille tai muistitikulle. Tällä tavoin niitä voi lukea myöhemmin ilman Internet-yhteyttä.

Tekijänoikeussuojattua aineistoa varten tarvitaan erilaisia luku- ja latausohjelmia e-kirjakokoelmasta ja käytettävästä laitteistosta riippuen. Lataaminen saattaa edellyttää henkilökohtaisen Adobe ID-tunnuksen tekemistä ja Adobe Digital Edition -ohjelman lataamista omalle koneelle.

E-kirjapalveluissa on erilaisia käytäntöjä ja monen yhtäaikaiskäyttäjän rajattomat lisenssit ovat kalliita. Tämä kannattaa opettajankin huomioida, kun valitsee e-aineistoja omaan opintojaksoonsa. Uuden e-kirjan hankinnasta kannattaa neuvotella ajoissa, ennen opintojakson alkua, kirjaston kanssa. Silloin voidaan tutkia e-kirjan hintaa ja lukuoikeuksia. Samalla kirjastolle jää hankinnan jälkeen aikaa tarkistaa e-kirjan toimivuus. 

Opetuksen aikana  e-kirja näkymää kannattaa jakaa opettajan omalta tietokonenäytöltä kaikille sen sijaan, että oletuksena olisi, että kaikilla on oma e-kirja käytössä samaan aikaan. Kirjaston budjetista pyritään hankkimaan aineistoa tasapuolisesti kaikille koulutusaloille, joten yhdelle ryhmälle ei voida hankkia kaikille omaa painettua kirjaa tai  rajoittamattoman lukuoikeuden käsittävää e-kirjaa.  Opiskelijaa kannattaa innostaa ostamaan jaksolla käytössä oleva kirja joko painettuna tai e-kirjana  omaan käyttöönsä.

Kun käytät digitaalisia aineistoja opetuksessa ja oppimateriaaleissa, noudata aineistojen käyttöehtoja sekä hyvän tavan mukaisia viittauskäytäntöjä. Merkitse kaikkiin käyttämiisi kuviin ja muihin materiaaleihin tekijä- ja lähdetiedot. 

Gobi

GOBI Library Solutions from Ebsco

Kirjaston web-hankinta-alusta, jossa satojen kansainvälisten kustantajien sekä painetut että e-kirjat. Opettajien on mahdollista saada tänne katsojatunnukset.
 

Ota yhteyttä kirjastoon saadaksesi tunnukset. 

E-kirjat

Alma Talent Bisneskirjasto Kotimaista bisneskirjallisuutta verkkokirjoina.

Alma Talent Verkkokirjahylly Kirjoja esimiestyön, taloushallinnon, yksityisoikeuden ja julkisoikeuden aloilta verkossa luettavana.

Ammattikirjasto Kauppakamarin ammattikirjat verkkoversioina.

Ebook Central Monialainen kansainvälinen e-kirjapalvelu.

Edilex  Ajantasaisten säädöstietokantojen lisäksi sisältää juridisen uutispalvelun, lakikirjaston sähköiset kirjat, artikkelit, lehdet ja sanakirjan. Uusimmat e-kirjat löytyvät Lakikirjastosta. Vanhemmat e-kirjat löytyvät Vuosihakemiston avulla.

Ellibs Kotimaisia e-kirjoja eri aloilta.

VLeBooks Monialainen e-kirjapalvelu.

Avoimia, vapaasti käytettäviä (open access) e-kirjoja

DOAB Directory of Open Access Books sisältää kymmeniätuhansia maksuttomia, tieteellisiä ja vertaisarvioituja open access-kirjoja lähinnä tekniikan alalta.

InTech Books: open access -kirjoja tekniikan ja lääketieteen alalta.

OAPEN Libraryopen access -kirjoja pääasiassa humanistisilta tieteenaloilta.

Project Muse: pääasiassa humanististen ja yhteiskunnallisten alojen akateemista kirjallisuutta.