Skip to Main Content

E-aineisto-opas opettajille

Skannaus

Jos sinulla on tarve tuottaa uutta digitaalista aineistoa opetuskäyttöön, se onnistuu helposti  skannaamalla materiaali kampuksien monitoimilaitteilla. Pystyt lähettämään tuotoksen suoraan omaan sähköpostiisi jatkokäsittelyä varten. Löydät yksityiskohtaiset ohjeet tähän Dokumentin skannaus -ohjeesta (alla).

Huomioithan skannauksessa myös Kopioston ohjeet.

Kuvakaappaukset

Joskus on paikallaan ottaa kuvakaappauksia oppimateriaaliin, jos on kyseessä esimerkiksi tietokoneohjelmien opettelu. Seuraavassa esitellään eri tapoja, miten kuvakaappauksia voi tehdä sekä tietokoneissa että mobiililaitteissa.

 

Kuvakaappaus Windows 10:ssä

Windows 10 -tietokoneilla kuvakaappaus onnistuu monella eri tavalla.

  • Koko ruudun näyttökuvan saa kaapattua leikepöydälle painamalla Print Screen -näppäintä (myös PrtScn tai PrtSc)
  • Aktiivisen ikkunan voi kaapata näppäinyhdistelmällä Alt + Print Screen (myös PrtScn tai PrtSc)
  • Näppäinyhdistelmä Windows + Vaihto (Shift) + S aktivoi Windowsin oman Leikkaa ja luonnostele -työkalun, jolloin osoitin muuttuu ristiosoittimeksi ja voit valita haluamasi alueen hiirellä vetämällä. Tällä tavalla kaapattu kuva kopioituu paitsi leikepöydälle myös työkalun omaan komentokeskukseen, jossa sitä voi muokata.

Leikepöydälle tallennetun kuvakaappauksen voi liittää suoraan esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaan.

Koko ruudun näyttökuvan voi myös tallentaa suoraan tietokoneen kansioon näppäinyhdistelmällä Windows + Print Screen (myös PrtScn tai PrtSc). Tällöin kuva tallentuu tietokoneen Kuvat (Pictures) > Näyttökuvat (Screenshots) -kansioon.

 

Kuvakaappaus Mac-tietokoneessa

Mac-tietokoneessa kuvakaappaus syntyy myös suoraan näppäinkomennolla, mutta kuva tallentuu automaattisesti Macin työpöydälle. 

  • Koko ruudun näyttökuva tallentuu työpöydälle näppäinkomennolla Vaihto (Shift) + Komento (Command, ⌘) + 3.
  • Aktiivisen ikkunan voi kaapata näppäinyhdistelmällä Vaihto (Shift) + Komento (Command, ⌘) + 4, jolloin osoitin muuttuu ristiosoittimeksi. Paina sitten Välilyönti (Space) -näppäintä, niin ristiosoitin muuttuu kameraksi. Korosta haluttu ikkuna viemällä kamera sen päälle ja napsauta, niin näyttökuva tallentuu työpöydälle.
  • Rajatusta alueesta saa näyttökuvan näppäinyhdistelmällä Vaihto (Shift) + Komento (Command, ⌘) + 4, jolloin osoitin muuttuu ristiosoittimeksi ja voit valita haluamasi alueen hiirellä vetämällä.

Näyttökuvia voi ottaa myös kätevästi avaamalla Macin oman Näyttökuva (Screenshot) -sovelluksen näppäinyhdistelmällä Vaihto (Shift) + Komento (Command, ⌘) + 5. Sovelluksen voi myös hakea suoraan Launchpadin kautta.

 

Kuvakaappaus puhelimissa ja tableteissa

Kuvakaappauksen teko mobiililaitteissa on tehty varsin helpoksi. Useimmiten riittää kahden painikkeen yhtäaikainen painaminen, jolloin näyttökuva tallentuu useimmiten laitteen kuvakansioon. Jos laitteen varmuuskopiointi on määritelty tapahtuvaksi pilveen säännöllisin väliajoin, kuvat ovat valmiita käytettäviksi myös eri laitteilla jatkokäsittelyä varten.

Jos et ole varma, miten näyttökuva otetaan omistamallasi laitteella, asia kannattaa varmistaa laitteen käyttöohjeesta. Käyttöohjeita on saatavana esimerkiski laitevalmistajien kotisivuilta Internetistä.

 

Kuvakaappaus Anroid-laitteella

Kuvakaappaus iPhonella

Kuvakaappaus iPadillä

Opettajan tietokoneen näytön jakaminen

Etäopetustilanteessa täytyy lähes poikkeuksetta jakaa oma tietokoneen näyttö luentoa seuraaville opiskelijoille. Perusperiaate on sama oli sitten käytössä Teams- tai  Zoom-sovellus. Jakaminen tapahtuu Share-toiminnolla, jonka jälkeen valitaan, jaetaanko koko näyttö vai pelkkä sovellus. Kun näytön jakamiselle ei ole enää tarvetta, jakaminen lopetetaan.

Alla näkyvien linkkien kautta pääset nopeasti katsomaan, miten näytön jakaminen tapahtuu. Kun tarvitset yksityiskohtaisemmat ohjeet sovellusten käyttöön, löydät ohjeet Intrasta.

 

Näytön jakaminen Teams-kokouksessa

Näytön jakaminen Zoom-kokouksessa