PERUSTEKNIIKAT AUTTAVAT TIETOKANNOISTA TAPAHTUVAN HAUN ONNISTUMISESSA
Kun aiheen kannalta sopivat hakusanat ja tiedonlähteet on löydetty, voidaan alkaa miettimään tiedonhaun tehostamista eri tekniikoilla. Perustekniikoiden lisäksi kannattaa perehtyä tietokantojen omiin hakuohjeisiin, sillä esimerkiksi hakukomennot ja rajausmahdollisuudet vaihtelevat tietokannoittain. Keskeisimpiä tiedonhaun hakutekniikoita ovat hakusanan katkaisu, Boolen operaattorit, fraasihaku ja haun rajaaminen.
HAKUSANOJEN KATKAISU
Hakusanan katkaisu varmistaa sen, että saat kerralla mukaan haettavan sanan kaikki taivutusmuodot. Hakusana on hyvä katkaista siitä kohtaa, jossa sana alkaa taipua. Katkaisumerkki riippuu käytettävän tietokannan käytännöistä, mutta tavallisimmin se on *, ? tai #. Muista tarkistaa käytettävä katkaisumerkki tietokannan ohjeista.
BOOLEN OPERAATTORIT
Olennaisena osana tiedonhakuu kuuluu Boolen logiikka, jolla hakusanoja voidaan yhdistää. Kun hakutaan kuvailla haettavaa hakuongelmaa täsmällisesti ja riittävästi, voidaan miettiä useita haettavia sanoja ja yhdistää ne Boolen operaattoreilla. Tavallisimmat operaattorit ovat AND, OR ja NOT.
AND-operaattori
OR-operaattori
NOT-operaattori
FRAASIHAKU
Haettaessa kaksiosaisella hakusanalla tai yhdyssanalla, voi fraasihaku on tarpeellinen. Useat hakupalvelut yhdistävät peräkkäin kirjoitetut sanat AND:llä, joten haettaessa esimerkikisi hakusanoilla: monikulttuurinen työyhteisö, hakutulokseen saadaan viitteet, joissa sanat esiintyvät, mutta eivät välttämättä peräkkäin. Fraasihaussa tulosjoukko muodostuu peräkkäin olevista sanoista, eikä mukaan tule turhaa aineistoa. Käytä fraasihakua myös yhdyssanojen kohdalla, esimerkiksi "verkko-oppiminen". Fraasi muodostetaan yleensä käyttäen lainausmerkkejä, mutta joissakin tietokannoissa voi olla erillinen fraasihakumahdollisuus, kuten esimerkiksi Melindassa.
HAUN RAJAAMINEN
Kun hakutuloksia on liikaa
Kun hakutuloksia on liian vähän
Tiedonhakua voidaan tarkentaa kohdistamalla hakusanat eri kenttiin, kuten esimerkiksi julkaisun tekijöihin, nimekkeeseen eli otsikkoon tai asiasanoihin. Kun julkaisun tiedot tallennetaan tietokantaan, sen keskeinen sisältö kuvaillaan asiasanastoista löytyvillä termeillä ja termit sijoitetaan asiasana-kenttään. Tutustu Yleiseen suomalaiseen ontologia YSO:on, jota käytetään laajasti Suomessa aineiston sisällön kuvaamiseen.
Lisäksi useissa tietokannoissa on mahdollista tarkastella tulosjoukkoa rajaamalla sitä useilla eri tavoilla, esimerkiksi aineistotyypeittäin, julkaisuvuoden mukaan jne.