Tiedejatutkimus.fi on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tarjoama palvelu, joka kokoaa ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta. Palvelu parantaa tutkimusta koskevan tiedon ja asiantuntijoiden löytymistä sekä lisää suomalaisen tutkimuksen näkyvyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Palveluun päivittyy automaattisesti mm. yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten, yliopistollisten sairaaloiden sekä tutkimusrahoittajien järjestelmissä jo valmiiksi olevia tietoja.
Julkaisutiedot koostuvat suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden OKM:n tiedonkeruissa toimittamista tiedoista.
Julkaisutiedonkeruuseen liittyvissä asioissa voit laittaa postia alla oleviin osoitteisiin.
julkaisutiedonkeruu@centria.fi
Opasta päivitetty 11/2024
Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää vuosittain tiedot korkeakoulujen henkilöstön julkaisutoiminnasta. Tiedot raportoidaan osana ammattikorkeakoulujen tiedonkeruuprosessia ministeriölle. Henkilöstön julkaisujen määrä on osa ammattikorkeakoulun tuloksellisuutta, joten on tärkeää, että kaikki henkilöstön tekemät ammatilliset ja tieteelliset julkaisut raportoidaan. Myös taiteellinen toiminta, esimerkiksi teatteri- tai musiikkiesitykset, ovat osa tiedonkeruuta, samoin kuin keksintö- ja patentti-ilmoitukset sekä erilaisten ohjelmistojen ja tietoteknisten ratkaisujen kehittäminen.
Jokaisen on huolehdittava niiden julkaisujen, joiden tekemisessä on ollut tavalla tai toisella mukana, ilmoittamisesta julkaisutiedonkeruuseen. Tietojen ilmoittaminen tapahtuu lomakkeella, jonne syötetään vaaditut tiedot. Kirjoitetun julkaisun ollessa kyseessä, se on myös toimitettava Centria-kirjastoon tietojen tallennusta ja tarkistusta varten.
Käytössä on julkaisutietojen tallennuspalvelu Justus, jossa julkaisun tekijä syöttää julkaisun tiedot suoraan järjestelmään. Hyväksytyt julkaisutiedot ovat myöhemmin nähtävissä Tiedejatutkimus.fi -sivustolla.
Centria-ammattikorkeakoulu kannustaa henkilöstöä julkaisemaan avoimissa kanavissa, siten julkaisut ovat kaikkien saatavilla. Periaatteemme pohjautuvat kansallisiin linjauksiin julkaisujen avoimuudesta:
Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden suositukset tutkimusorganisaatioille