Efter den egentliga texten i ett examensarbete skriver man en källförteckning, vars rubrik skrivs med versaler: KÄLLOR. Alla källor som nämns i examensarbetet skall anges i källförteckningen, utan underrubriker. Källorna skrivs i alfabetisk ordning enligt författarens efternamn. Läsaren måste kunna hitta källan i källförteckningen utgående från namnet som anges i texten. Därför måste källhänvisningen i texten börja på exakt samma sätt som i källförteckningen. Källförteckningen innehåller exakta uppgifter om de källor som används i texten, och den innehåller bara de källor som används i texten.
Källförteckningen innehåller de bibliografiska uppgifter som är nödvändiga för att hitta publikationen. Denna information utgörs bl.a. av:
Författarens efternamn, första bokstaven i författarens förnamn.
Publiceringsåret.
Verkets namn (i kursiv).
Upplaga, om det finns flera upplagor.
Utgivningsort: Utgivarens namn.
Till exempel:
Vid användning av elektroniska källor måste man ta hänsyn till källans tillförlitlighet, varaktighet, dokumentets tillgänglighet samt upphovsrättsfrågorna. De elektroniska källorna antecknas i källförteckningen på samma sätt som andra källor. Om det inte finns några sidnummer eller någon information om utgivaren, utelämnas den informationen. Om författaren är känd skrivs författarens efternamn och året för publikationen både i textreferensen och källförteckningen. Om man som källa använder ett dokument vars författare är okänd, hänvisar man i texten antingen till a) organisationen som publicerat dokumentet eller b) webbplatsens rubrik (se kapitel 6 Källhänvisningar). Källförteckningen och källhänvisningen i texten bör alltid motsvara varandra. Anvisningar och exempel på elektroniska källor fås också via Harvard referens guide.
Källförteckningen skall också innehålla följande information:
Tillgängligt: den exakta internetadressen där källan är tillgänglig
Läst dd.mm.åååå, där d är datum, m är månad och å är år, då man har läst eller sett på och hänvisat till dokumentet
Exempel:
I kapitlen nedan presenteras flera exempel på hur man antecknar källor i källförteckningen, indelat enligt typen av källa i fråga. Med Centria-Finna – söktjänsten kan man också kontrollera referenserna. Bilden nedan visar ett exempel på hur referensuppgifterna visas i Centria-Finna (tjänsten finns på finska och engelska):
Med hjälp av källorna får läsaren en uppfattning om vilken typ av referensmaterial examensarbetet baserar sig på. Ett högkvalitativt källmaterial ger en bra bild av skribenten som kunnig inom sitt ämne.
Källhänvisningarna och källförteckningen kan också göras med hjälp av tjänsten Mendeley, som automatiskt skapar dem i rätt format då du väljer Harvard-stilen. Centria har en egen guide på finska om hur man använder Mendeley, och här finns också instruktioner på engelska: Mendeley guide.