Milloin tarvitaan eettinen ennakkoarviointi?
- Jos tutkimus edellyttää eettistä ennakkoarviointia, eettisen toimikunnan lausunto pyydetään ennen tutkimusluvan hakemista ja lupa-anomukseen liitetään eettisen toimikunnan puoltava lausunto.
Mitä asioita eettinen toimikunta arvioi?
- Tutkimukseen osallistumisessa poiketaan tietoon perustuvan suostumuksen periaatteesta.
- Tutkimuksessa puututaan tutkittavien fyysiseen koskemattomuuteen.
- Tutkimus kohdistuu alle 15-vuotiaisiin ilman huoltajan erillistä suostumusta tai informointia, jonka perusteella huoltajalla olisi mahdollisuus kieltää lasta osallistumasta tutkimukseen.
- Tutkimuksessa tutkittaville esitetään poikkeuksellisen voimakkaita ärsykkeitä.
- Tutkimuksessa on riski aiheuttaa tutkittaville tai heidän läheisilleen normaalin arkielämän rajat ylittävää henkistä haittaa.
- Tutkimuksen toteuttaminen voi merkitä turvallisuusuhkaa tutkittaville tai tutkijalle tai heidän läheisilleen.
Mikäli yksikään edellä mainituista kohdista ei täyty, ei eettistä ennakkoarviointia edellytetä.
Lainsäädäntö tai TENKin ohjeet eivät edellytä eettisen toimikunnan arviointia tutkimuksiin, jotka perustuvat puhtaasti julkisiin ja julkistettuihin tietoihin, rekisteri- ja asiakirja-aineistoihin tai arkistoaineistoihin.
Joskus tutkimuksen rahoittaja, julkaisija, tutkimusluvan myöntävä organisaatio tms. voivat edellyttää eettistä ennakkoarviointia tilanteessa, missä sitä ei Suomen järjestelmässä tarvita. Silloin eettinen toimikunta voi antaa lausunnon sijaan hakijalle kuvauksen Suomen järjestelmästä (Tutkimuseettinen neuvottelukunta).
Centrian, KAMK:n ja Oamkin yhteinen ihmistieteiden eettinen toimikunta
Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettinen ennakkoarviointi
- Toimikunta tekee eettistä ennakkoarviointia sellaisille tutkimusasetelmille, joiden ennakkoarvioinnista ei erikseen säädetä lääketieteellisestä tutkimuksesta annetussa laissa (488/1999). Näihin lukeutuvat humanististen alojen ja yhteiskuntatieteiden ohella esimerkiksi ihmiseen kohdistuva luonnontieteellinen ja tekniikan alan tutkimus, taiteellinen tutkimus ja joissain tapauksissa myös ihmiseen kohdistuva, ei-kajoava terveys- tai lääketieteellinen tutkimus.
- Toimikunta tekee tutkimuksen eettistä ennakkoarviointia tutkimuksiin, jotka liittyvät Centrian, KAMK:n ja Oamkin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan tai alemman korkeakoulututkinnon (bachelor-tason) jälkeiseen tutkimustyöhön.
- Lausuntopyynnön eettistä ennakkoarviointia varten voi tehdä Centrian, KAMK:n ja Oamkin henkilökunnan jäsen. Korkeakoulun henkilöstön tutkimusten osalta eettistä ennakkoarviointia haetaan siitä korkeakoulusta, mihin tutkimusta tehdään.
- YAMK-opinnäytetöissä lausuntopyynnön tutkimuksen eettisestä ennakkoarvioinnista tekevät opiskelija ja opinnäytetyön pääohjaaja yhdessä.
- Toimikunta ei anna jälkikäteen lausuntoja jo suoritetuista tutkimuksista.
- Toimikunnan antama lausunto on maksuton.
- Eettisen toimikunnan lausunto ei ole tutkimuslupa. Luvan tutkimuksen toteuttamiselle antaa kohdeorganisaatio, jossa tutkimus toteutetaan. Lisäksi suostumuksensa tutkimukseen osallistumisesta antavat yksittäiset tutkittavat.
- Eettinen ennakkoarviointi ei siirrä tutkijan vastuuta tutkimuksesta ja sen moraalisista ratkaisuista eettiselle toimikunnalle.
- Tutkimusten eettisen ennakkoarvioinnin lisäksi toimikunnan tehtävänä on edistää tutkimuseettistä koulutusta, osaltaan ylläpitää ja kohentaa tutkimuksen laatua ja toimia tutkimusetiikan asiantuntijaelimenä organisaatioissaan.
Ohjeet eettisen ennakkoarviointilausunnon hakemiseksi Centrian, KAMK:n ja Oamkin yhteinen ihmistieteiden eettinen toimikunta
Lisätietoja:
Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi Suomessa. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohje 2019.
Tutkimusetiikan tukihenkilö Hanna-Riina Aho
TENKin ohjeet ja aineistot
Friman, Mervi & Lahtinen, Päivikki. Eettinen toimikunta ammattikorkeakoulussa. Vastuullinen tiede 15.3.2018.
Turunen, Risto. Uudet ohjeet ja vanhat käytänteet? Mikä IEEA-prosessissa muuttuu vai muuttuuko mikään? TENKin keskustelutilaisuus 29.10.2018.