Skip to Main Content

Avoimen tieteen käytänteet Centria-ammattikorkeakoulussa

Avoin julkaiseminen Centriassa ja avoimen julkaisemisen kansalliset tavoitteet

  • Centria on sitoutunut avoimeen julkaisemiseen Arenen vuonna 2009 antaman lausuman mukaisesti. Lausumassa suositellaan ammattikorkeakouluille avointa julkaisupolitiikkaa ja avoimuuden edistämistä myös rinnakkaistallentamalla. Tämän lisäksi kaikki Centrian henkilökunnan julkaisut tulee tallennetaan Theseukseen mikäli kustantaja antaa siihen luvan.
     
  • OKM kannustaa avoimeen julkaisemiseen rahoitusmallin kautta. Rahoitusmallissa 2021 - 2024 julkaisutyyppien A - E avoimet julkaisut saavat painokertoimen 1,2.
  • Kansallisen linjauksen mukaan, kaikkien vertaisarvioitujen tutkimus- ja konferenssiartikkeleiden tulee olla välittömästi avoimesti saatavissa vuodesta 2022 alkaen.

Avoin julkaiseminen

Avoimen TKI-toiminnan tavoitteiden mukaisesti julkaisemiseen käytetään avoimia julkaisukanavia, jotta erilaiset julkaisut saavuttavat kohderyhmänsä mahdollisimman kattavasti.

  • Avoin julkaiseminen lisää  tutkimuksen näkyvyyttä, vaikuttavuutta ja tasa-arvoista tiedonsaantia sekä edistää tutkijan verkostoitumista ja todennäköisyyttä tulla viitatuksi.
  • Kun julkaisu on avoin, se on kokonaisuudessaan verkossa luettavissa, kopioitavissa, tulostettavissa ja linkitettävissä.
  • Suositeltavaa on, että avoimella julkaisulla on myös pysyvä tunniste. Esimerkiksi Theseukseen tallennetut julkaisut saavat pysyvän tunnisteen.
  • Open Access-julkaisemisessa tekijänoikeus säilyy kirjoittajalla. Aineiston jatkokäyttöä voidaan määrittää mm. avoimilla CC-lisensseillä. 

Avoimen julkaisemisen tapoja ovat

  • Kultainen OA (Gold OA) - Julkaiseminen avoimessa julkaisukanavassa
    - monet tiedelehdet perivät avoimesta julkaisemisesta maksun
    -Centrian oma julkaisusarja  ovat kultaista avoimuutta noudattavia
     
  • Vihreä OA (Green OA)  -  Rinnakkaistallentaminen avoimeen julkaisuarkistoon (amkeissa ensijaisesti Theseukseen)
    - rinnakkaistallentamiseen tarvitaan kustantajan lupa
    - kustantajien lupien tarkistaminen ja rinnakkaistallentaminen tehdään kirjastossa
    - tiedelehdet myöntävät rinnakkaistallennusluvan yleensä artikkelin vertaisarvioidulle käsikirjoitusversiolle, mutta ei lehden taittoasun mukaiselle versiolle
    - kustantaja voi asettaa rinnakkaistallentamiselle embargon eli karanteeniajan (esim. 12 kk), jonka aikana artikkelia ei saa julkaista vapaasti verkossa
     
  • Hybridi OA - Julkaiseminen tilausmaksullisessa  lehdessä niin, että kirjoittaja maksaa kustantajan määrittelemän kirjoittajamaksun saadakseen artikkelin avoimeksi
    - kirjoittajamaksu eli APC-maksu (Article processing Charge) voi olla tuhansia euroja
    - hybridimalli on käytössä vain isoilla kansainvälisillä tieteellisillä kustantajilla, kuten esimerkiksi Elsevier, Wiley, Springer, Taylor & Francis ja SAGE. 
    - hybridijulkaisuissa on kyse tuplarahastuksesta, sillä tällöin kustantaja rahastaa sekä tilausmaksuilla että kirjoittajamaksuilla.

Centrian ohjeet kirjoittajille sisältää tarkempaa tietoa avoimesta julkaisemisesta, julkaisukanavista ja julkaisutiedonkeruusta löytyy Centrian julkaisijan oppaasta

Lisätietoja: julkaisutiedonkeruu@centria.fi