Ihmistieteisiin kohdistuvaan tutkimukseen opastetaan TENKin oppaassa Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettiset periaatteet ja ihmistieteiden ennakkoarviointi Suomessa. Ohje on päivitetty vuonna 2019. Ihmisiä koskeva tutkimus nähdään tässä hyvin laaja-alaisesti eli tieteen alat ovat humanistinen, yhteiskuntatieteellinen, tekniikan alan, taidealojen ja jossain tapauksissa myös terveys- ja hoitotieteellisten alojen tutkimus, jossa ei kajota ihmiseen. Tarvittaessa ihmistieteiden eettinen toimikunta voi antaa opinnäytetyöhön liittyvästä tutkimuksesta ennakkoarvioin. Lääketieteelliseen tutkimukseen lasketaan myös terveys- ja hoitotieteellinen tutkimus, jonka ennakkoarvioinnista voit keskustella yliopettajan kanssa.
Centriassa tehtävissä opinnäytetöissä vältetään aiheita, joissa tarvitaan ihmistieteisiin liittyvää eettistä ennakkoarviointia.
Ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettinen ennakkoarviointi
Mitä asioita eettinen toimikunta arvioi?
Tutkijan tulee pyytää ihmistieteiden eettiseltä toimikunnalta eettinen ennakkoarviointilausunto ennen aineistonkeruuta, jos hänen tutkimukseensa sisältyy yksi tai useampi seuraavista tutkimusasetelmista:
Mikäli yksikään edellä mainituista kohdista ei täyty, ei eettistä ennakkoarviointia edellytetä.
Lainsäädäntö tai TENKin ohjeet eivät edellytä eettisen toimikunnan arviointia tutkimuksiin, jotka perustuvat puhtaasti julkisiin ja julkistettuihin tietoihin, rekisteri- ja asiakirja-aineistoihin tai arkistoaineistoihin.
Joskus tutkimuksen rahoittaja, julkaisija, tutkimusluvan myöntävä organisaatio tms. voivat edellyttää eettistä ennakkoarviointia tilanteessa, missä sitä ei Suomen järjestelmässä tarvita. Silloin eettinen toimikunta voi antaa lausunnon sijaan hakijalle kuvauksen Suomen järjestelmästä (Tutkimuseettinen neuvottelukunta).
Ohjeet eettisen ennakkoarviointilausunnon hakemiseksi
Centrian, KAMK:n ja Oamkin yhteinen ihmistieteiden eettinen toimikunta
Lisätietoja
Tutkimusetiikan tukihenkilö Hanna-Riina Aho
ARENE eli Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto on tehnyt Ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden eettiset suositukset. Suosituksen ottavat kantaa opinnäytetyön tekemiseen liittyviin tutkimuseettisiin kysymyksiin ja neuvovat niin opinnäytetyöntekijää kuin ohjaajaakin sekä vastuiden että velvollisuuksien osalta. Suosituksista on tehty diasarja, jota voi käyttää vapaasti itseopiskelumateriaalina tai opetuksessa. Arenen suositukset sisältävät Opiskelijan ja ohjaajan muistilistat, jotka ovat oivallinen työkalu niin opinnäytetyön tekijälle kuin ohjaajallekin. Suositukset on päivitetty vuonna 2020.