Suoria lainauksia käytetään säästeliäästi, ja niiden pitäisi olla mahdollisimman lyhyitä. Suorat lainaukset soveltuvat käytettäviksi lähinnä esimerkiksi lainattaessa lakitekstiä tai käytettäessä määritelmiä. Suora lainaus erotetaan muusta tekstistä vasemman reunan 2,3 cm:n sisennyksellä sekä rivivälillä 1. Lainausmerkkejä ei silloin tarvita. Yli kolme riviä pitkät lainaukset sisennetään aina.
Esimerkki sisennetystä lainauksesta:
Tiivistelmän aikamuoto on mahdollisuuksien mukaan imperfekti – varsinkin omaa työtä koskeva osuus kirjoitetaan imperfektissä. Tiivistelmän perusteella lukijan tulee ymmärtää opinnäytetyön sisältö lukematta varsinaista työtä. Lisäksi laaditaan aina englanninkielinen tiivistelmä eli abstract, jonka tarkastaa englannin kielen opettaja. Asettelu ja kirjoittamisperiaatteet ovat samat kuin suomenkielisessä versiossa. (Opinnäytetyö ja kirjoitusohjeet.)
Jos sitaatti on lyhyt kuten esim. virke tai sen osa, se voidaan merkitä lainausmerkkeihin. Esimerkki lyhyestä sitaatista:
Suorastakin lainauksesta voi olla syytä jättää tarpeettomia sanoja pois. Poistettujen sanojen tilalle merkitään kaksi väliviivaa.
Jos halutaan korostaa, että poisjätetty osa on kokonainen virke, voidaan viivat laittaa hakasulkeisiin:
Tutkimusaineistosta voi olla tarpeen myös esittää sitaatteja. Jos esimerkiksi on haastateltu henkilöitä ja halutaan jonkun haastattelusta osa esittää sitaattina, niin se laitetaan yleensä samoin kuin edellä esitetyt sitaatit lähdeaineistosta mutta lainattu teksti kirjoitetaan kursiivilla.